Start met ondernemen

Heeft u een uitkering, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een eigen onderneming beginnen.  Interesse? Neem dan contact op met een ondernemersadviseur van De Drentse Zaak.

Voor uzelf beginnen vanuit een uitkering

U kunt voor uzelf beginnen vanuit een bijstandsuitkering, een WW-uitkering of een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

 • Bijstandsuitkering
  Start u vanuit de bijstand dan kunt u gebruik maken van de Bbz. Deze ontvangt u tijdens de aanlooperiode van het bedrijf. U kunt via de Bbz ook een startkapitaal ontvangen. Dit is een lening die u terugbetaalt. Als u het bedrijf echt start, dan ontvangt u via de Bbz een periodieke uitkering. Deze wordt uiteindelijk weer verrekend met uw inkomsten uit het bedrijf.
   
 • WW-uitkering
  Vanuit een ww-uitkering kunt u op twee manieren starten met ondernemen. Met of zonder een startersregeling. Met een startersregeling betekent dat u voor een vaste periode van 26 weken 29% minder ww-uitkering ontvangt. U kunt uw tijd dan besteden aan het opstarten van uw bedrijf.
  Zonder startersregeling betekent dat u het aantal uren dat u als zelfstandige werkt aan het UWV doorgeeft. Voor die uren krijgt u dan geen ww-uitkering meer. Wilt u hier meer over weten bel dan met 0900 92 94 of kijk op de website van het UWV.
   
 • Gedeeltelijk arbeidsongeschikt
  Gaat u starten vanuit een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, dan geeft u uw verdiensten uit uw bedrijf door aan het UWV. Wilt u hier meer over weten bel dan met 0900 92 94 of kijk op de website van het UWV.

Ondernemingsplan

Het ondernemingsplan omvat vele onderwerpen waarmee u als aanstaand ondernemer te maken krijgt. U kunt voor het opstellen van het ondernemingsplan gebruikmaken van een modelondernemingsplan van de Kamer van Koophandel of Qredits.

Ben ik geschikt voor het ondernemerschap?

Dat hangt af van verschillende aspecten. Het start bij uw persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden. Ook moet u een goed ondernemingsplan hebben. Dit is te leren via cursussen en workshops. Zo bestaat er de workshopcyclus De Ladder naar Succes. Deze cyclus bestaat uit acht onderdelen:

 • Bezield ondernemen (Marketing en communicatie)
 • Een goede start is het halve werk (Het ondernemersplan en het financiële overzicht
 • Fiscale informatie, Inschrijven handelsregister KvK (Belastingen, zorgverzekeringswet en administratie)
 • Logo en huisstijl, online en offline herkenbaar worden (Online en offline communicatie)
 • Verzekeringen voor ondernemers (Zakelijke verzekeringen)
 • Van offerte naar factuur (Minimaliseren van risico’s)
 • Succes straal je uit (Imago, klantgericht communiceren en pitch)
 • Tekst als jouw geheime wapen

Wilt u meer weten over deze workshops? Lees hier het programma en meld u aan. Of neem contact op met De Drentse Zaak, tel. (0592) 763401 en vraag naar Hermien Luijken.