Jonger dan 27 jaar

Voor iedereen die jonger is dan 27 jaar geldt dat je pas voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt nadat je eerst zelf 4 weken lang actief gezocht hebt naar een opleiding of werk. Wij noemen dit de zoekperiode. In deze periode heb je geen recht op ondersteuning of een uitkering.

Jouw 4 weken zoektermijn gaat pas in op de dag dat je een bijstandsuitkering hebt aangevraagd via www.werk.nl. Ga je uit een ww-uitkering dan mag je de laatste 4 weken van je ww-uitkeringsperiode gebruiken als zoektermijn.

Activiteiten zoekperiode

Tijdens de zoekperiode ga je actief op zoek naar een opleiding of naar werk en houd je een overzicht bij van de activiteiten die je onderneemt. Hieronder kun je lezen wat je allemaal kunt doen.

1. Startkwalificatie gaat voor uitkering
Om een goede kans te maken op een baan is het belangrijk dat je in het bezit bent van een startkwalificatie. Dit is een HAVO/VWO diploma of een diploma op MBO-2 niveau of hoger. Heb je deze startkwalificatie niet gebruik dan je zoekperiode van 4 weken om te onderzoeken of je weer naar school kunt. Kun je namelijk alsnog een startkwalificatie halen dan gaat dit voor een bijstandsuitkering en begeleiden wij je richting school.

Als je een geschikte opleiding hebt gevonden ga je onderzoeken of je studiefinanciering of een studielening kunt krijgen. Dit doe je bij DUO. Kijk voor meer informatie op de website van DUO of bel met de DUO infolijn (050) 533 77 55.

Heb je al een startkwalificatie, kun je niet terug naar school of heb je wel een opleiding gevonden maar kun je niet direct beginnen, ga dan verder met stap 2.

2. Op zoek naar werk
Heb je wel een startkwalificatie óf kun je niet terug naar school, óf start jouw opleiding niet direct? Dan moet je op zoek naar een baan.

  • Zet jouw cv (curriculum vitae) op www.werk.nl en vul minimaal drie wensberoepen in.
  • Schrijf je in bij minimaal vijf uitzendbureaus. De inschrijvingsdatum mag niet langer dan twee maanden geleden zijn.
  • Je levert een actueel cv (curriculum vitae) in.
  • Je solliciteert twee keer per week en kunt dit aantonen.

Ben je arbeidsongeschikt?
Kun je niet werken of naar school, omdat je arbeidsongeschikt bent? Gebruik jouw zoektijd dan om schriftelijk aan te tonen dat je arbeidsongeschikt bent. Je moet een bewijs inleveren van bijvoorbeeld een specialist van het ziekenhuis of een psycholoog. Let op: Een verklaring van een huisarts is niet voldoende.

Binnen 6 weken uitkering aanvragen

Vraag binnen 6 weken na je inschrijving als werkzoekende een bijstandsuitkering aan via werk.nl. Als je dit niet binnen 6 weken doet, dan word je automatisch uitgeschreven als werkzoekende. Dan moet je weer opnieuw starten met de inschrijving.

Na de 4 weken zoekperiode een intakegesprek

Als je na vier weken nog geen baan hebt gevonden en je hebt een uitkering aangevraagd, dan nodigen we je uit voor een intake gesprek.

Lees hier wat je moet en kunt doen na jouw intakegeprek