Social Return

Als u een opdracht van de gemeente ontvangt, dan vragen zij u ook om een sociale investering. Dit noemen we Social Return. Het gaat hierbij vooral om het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe werkt het precies?

Door u in te schrijven op de aanbesteding van de gemeente, geeft u aan dat u gaat voldoen aan de Social Return verplichting die hier in opgenomen is.

Wij vragen u 5% van de bruto aanneemsom om te zetten in Social Return activiteiten. Alle activiteiten kennen hun eigen waarde. U kunt dus zelf simpel berekenen welke inspanning van u verlangd wordt om aan uw SROI verplichting te voldoen.

Blijkt dat uw loonkosten minder zijn dan 30% van de bruto aanneemsom, dan hoeft u slechts 2% in te vullen met Social Return activiteiten.

In onderstaand overzicht leest u welke activiteit welke waarde vertegenwoordigt. Vanzelfsprekend is er ruimte voor flexibiliteit en blijft de invulling ook altijd afhankelijk van de aard en het volume van de opdracht.

Overzicht met Social Return Activiteiten Overzicht met Social Return Activiteiten

Wie helpt mij bij het invullen van Social Return?

Via onze SROI adviseur en het Ondernemersteam van Werkplein Dentsche Aa kunnen wij u helpen van SROI een succes te maken. Dit doen we door met u mee te denken hoe u invulling kunt geven aan uw SROI verplichting.

Daarnaast werven wij voor u het juiste personeel dat u nodig heeft om uw opdracht succesvol te vervullen. Hierbij werken we samen met partners zoals Werkpunt en Alescon. Ook adviseren wij u van welke extra ondersteunende instrumenten u gebruik kunt maken. De instrumenten zijn afhankelijk van de uitkering die de persoon die u aanneemt ontvangt.

Mocht u door redenen niet in staat zijn aan uw SROI verplichting te voldoen door de inzet van personeel op de daadwerkelijke opdracht, dan is het mogelijk via de menukaart andere Sociale investeringen in te zetten.

Hieronder leest u welke keuzes u uit de menukaart kunt maken:

  • U geeft een gastles over of een excursie naar bedrijf, branche of sector.
  • U biedt een HBO/WO student een stageplek aan.
  • U biedt een werkervaringsplaats aan om kandidaten in uw vakgebied ervaring op te laten doen.
  • U co-financiert een project (bijvoorbeeld in samenwerking met basisscholen, voortgezet en technisch onderwijs).
  • U wordt maatschappelijk betrokken bij de Stichting AssenvoorAssen of een ander vergelijkbaar initiatief.